Субота, 28 квітня 2018 21:14

«Давній Галич» запрошує до співпраці

У четвер, 26 квітня 2018 р., в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» для духовенства та представників церковних громад відбувся науково-практичний семінар «Християнські скарби Галича: досвід вивчення, збереження та популяризація».

На заході, крім співробітників Заповідника, були присутні вчені-історики, священик церкви Різдва Христового о. Володимир Кузюк, духовенство та представники церковних громад Галицького району і вчителі християнської етики галицьких шкіл. Організатор семінару, завідувач науково-освітнього відділу Національного заповідника «Давній Галич», кандидат історичних наук Андрій Стасюк попросив священика церкви Різдва Христового о. Володимира Кузюка та декана Галицького УАПЦ  Іоана Кузя поблагословити зібрання і розпочати захід із молитви.

Після спільної молитви «Христос Воскрес!» о. Володимир поділився своїми враженнями від прекрасних картин з «Виставки Самчиківського розпису», яка була представлена у Картинній галереї 10 квітня 2018 року. - Ця зустріч  не є першою у Картинній галереї Заповідника, - наголосив  о. Володимир. Він зазначив, що за допомогою дослідження та вивчення стародруків можна зробити культурно-історичний аналіз минулих поколінь. Заступник генерального директора з менеджменту, економіки та фінансів Ірина Чернега привітала гостей і висловила вдячність парохам релігійних громад та їх представникам за підтримку у збереженні культурної спадщини та співучасть в організації семінару.

Зі вступним словом до присутніх звернувся Андрій Стасюк. Він підкреслив, що з нагоди відзначення 715-ої річниці створення Галицької митрополії (1303 – 2018 рр.) Національний заповідник «Давній Галич» ініціює проведення виставки «Галицькі стародруки XVII – поч. XX ст.». Задля організації дійства впродовж місяця травня цього року, працівники науково-освітнього відділу планують провести релігієзнавчо-пошукову експедицію храмами колишнього сакрального простору Галича.

На науково-практичному семінарі виступив кандидат історичних наук, доцент кафедри релігієзнавства, теології і культурології Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника  Ігор Коваль з доповіддю на тему: «Досвід співпраці Церкви та Науки у сфері культурної спадщини». Він акцентував, що церква – одна з найстаріших інституцій у суспільстві, а у незалежній Україні є чи не єдиною установою, яка незмінно зберігає найвищий рівень довіри українських громадян.

На заході також  було репрезентовано унікальну виставку старовинних та рідкісних книг на тему: «Євангельські гравюри XVII ст. як історичне джерело», підготовлену провідним науковим співробітником науково-освітнього відділу, аспірантом Андрієм Петрашем. У своїй доповіді він звернув увагу на історію походження гравюр, їх типи та особливість, адже у стародруки вміщені гравійовані зображення творів мистецтва, що дають можливість на документальній основі відтворити його розвиток в історичному контексті. Про правовий режим Церкви в Україні розповіла молодший науковий співробітник науково-освітнього відділу Діана Ковальська.

- На сучасному етапі розбудови суверенної та незалежної української державності правовий характер взаємовідносин церкви й держави у сфері збереження, вивчення об’єктів культурно-історичної цінності визначається Конституцією України та Законами України «Про свободу совісті та релігійні організації» й «Про охорону культурної спадщини», - відмітила Діана Ковальська.

Наприкінці семінару виступив завідувач Музею історії «Давній Галич» Тарас Зіньковський, який доповів про каталогізацію та опис предметів сакрального мистецтва музею.

Кандидат історичних наук, провідний співробітник відділу фондів Заповідника Мар’яна Бацвін у своєму виступі зупинилася на збереженні й обліку церковних предметів у фондах Національного заповідника «Давній Галич» та закликала  духовенство, вчених-істориків, педагогів Галицького району до тісної співпраці.

Джерело: НЗ "Давній Галич", Леся Шептинська

Прочитано 1731 раз

Останні новини

Жінка з хистом Аріадни

Галичан запрошують на презентацію книги про Наталію Кобринську. Читати далі...
Усі права на авторські матеріали належать сайту Галич давній сучасний.
Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання на сайт Галич давній сучасний, а при передруку в інтернеті –
з активним гіперпосиланням на galych.com.ua.
© 2020 Галич давній сучасний
joomla3x