Субота, 28 жовтня 2017 23:33

Діти відстоюють своє право на життя та чисте довкілля

20 жовтня в смт Більшівці відбулась екологічна хода дітей під гаслом «Ні підпалам», метою якої було відстояти своє право на життя та чисте довкілля.

Вже традиційно селище потерпає в осінній час від підпалів залишків сухої рослинності після збору врожаю, а також опалого листя. Від цієї протизаконної та згубної для довкілля практики страждають передусім самі люди, які дихають димом, що містить шкідливі сполуки, які накопичувались в рослинах в процесі вегетації, як наприклад отрутохімікати для захисту сільськогосподарських рослин чи важкі метали від вихлопних газів. Підпали сприяють підвищенню загального рівня захворювань, а також провокують розвиток онкологічних. Особливо страждають діти.

До екологічної ходи долучились медичні працівники, освітяни, працівники дитячого садка, будинку культури, а також всі небайдужі мешканці селища.

Промовистими були транспаранти та гасла, які лунали з дитячих уст: «Бог дав нам право дихати чистим повітрям!», «Сьогодні палимо – завтра збираємо на операцію!», «Батьки, не вбивайте нас передчасно підпалами сміття!», «Церква каже «НІ» підпалам!», «Ми хочемо жити!», «Бережімо природу від пожеж!».

Учасники екологічної ходи передали владі селища звернення, в якому вимагають «захисту від підпалів залишків рослинності та сміття, які порушують конституційне право на чисте повітря та довкілля, а також безпосередньо загрожують здоров’ю та життю».

Очолив екологічну ходу «Ні підпалам» отець мітрат Василь Завірач, парох церкви Різдва Христового, котрий звернувся до своєї пастви та мешканців селища спеціальним зверненням, в якому, зокрема, йдеться: «Як Ваш духовний пастир не можу мовчати на гріх, тим більш на гріх вбивства та самовбивства, який чинимо, спалюючи рослинні залишки. Неодноразово Церква закликала і закликає всіх вірних різних конфесій та всіх свідомих громадян відмовитись від цієї шкідливої звички та врозумити тих, хто це робить. Як віруючі християни та свідомі громадяни, об’єднаймось і скажімо категоричне «Ні підпалам!» Той, хто любить Бога і свого ближнього, той не може спалювати рослинність чи сміття, загрожуючи життю і здоров’ю односельчан! Хто любить свою Батьківщину – той дбатиме про її довкілля!»

Джерело: Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Прочитано 1141 раз

Останні новини

Жінка з хистом Аріадни

Галичан запрошують на презентацію книги про Наталію Кобринську. Читати далі...
Усі права на авторські матеріали належать сайту Галич давній сучасний.
Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання на сайт Галич давній сучасний, а при передруку в інтернеті –
з активним гіперпосиланням на galych.com.ua.
© 2020 Галич давній сучасний
joomla3x