Субота, 09 лютого 2019 17:46

Проект "ГаличФест": початок історії

Привіт, друзі!

Це історія про те, як ми вирішили втілити нашу мрію про екологічно-етнічний фестиваль у Галичі. 

Основною відмінною нашою рисою було поєднати в одному заході два важливих та потужних напрямки - екологічний та етнографічний.

Екологічний:

Галич розташований на берегах чарівної річки Дністер, на життя якої посягнули такі собі ГЕСи і ця боротьба триває вже декілька років. Екологи та активісти пліч-о-пліч з Дністром проти титану Укргідроенерго. Роками люди намагаються відстояти права ріки Дністер, і останнім часом боротьба набирає обертів. Для того, щоб привернути увагу суспільства до цієї проблеми та заручитися підтримкою ширшого кола однодумців, ми вирішили запросити однодумців до нашої домівки - до Галича, де на березі Дністра і проходив фестиваль!

Та, на жаль, екологічні проблеми Галича на цьому не завершуються. Зовсім поруч від нашого міста веде свою виробничу діяльність Бурштинська ТЕС. І довела вона її до такого стану, що вже кілька років у нашому районі випадають сірі опади, які особливо помітні у зимову пору року. Громадськість обурилася і ми, громадські активісти, створили ініціативну групу “Об'єднання “вдячних” ДТЕК”, метою якої є пришвидшити процес встановлення відповідних фільтрів очистки на енергоблоках БуТЕС та повернути галичанам чисте повітря, воду та ґрунт.

Тому, завітавши на наш еко-етнофестиваль, учасники долучилися до відстоювання своїх прав на чисте довкілля!

І, звісно, ми не можемо оминути існуючу роками проблему сміття. Тож, в рамках нашого фестивалю ми вчили і вчилися переробляти органічні відходи з користю для довкілля і себе!

Етнографічний:

У ЗМІ західної України так часто говориться про популяризацію Галича та його історичної ваги в національній пам'яті українців, що, здавалося б, кожен в Україні від Сходу до Заходу має знати усі архітектурні пам’ятки нашого міста, з легкістю перелічить видатних діячів та визначні дати. Та є одне "але" - реальність...

До прикладу, чи багатьом з вас відомо, що у 2018 році нашому славному місту Галич виповнилося 1120 років (і це тільки від першої письмової згадки)? Чи знаєте ви, що саме у нас розташований найдовший міст в Європі і як так сталося? Чи замислювалися ви колись, хто так гірко плаче в творі Кобзаря “Плач Ярославни”? А про чорну кераміку багато вам відомо, і скільки майстрів в Україні володіють цим ремеслом?

Бажаєте дізнатися про все це і навчитися багатьом цікавинкам? В такому випадку, друзі, вам варто погортати наші історії про екофест!

Ми познайомимо вас з перлинами нашого міста та краю, розкриємо багато чаруючих таємниць. Тож уперед!

Ваші адміни ГДС

#Галичдавнійсучасний #Галич #екоетнофестивальГалич #galychfest

Прочитано 867 раз
Усі права на авторські матеріали належать сайту Галич давній сучасний.
Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання на сайт Галич давній сучасний, а при передруку в інтернеті –
з активним гіперпосиланням на galych.com.ua.
© 2020 Галич давній сучасний
joomla3x