Субота, 29 червня 2019 23:52

20 гектарів пилу від ДТЕК на легені галичан

Події на золовідвалі Бурштинської ТЕС яскраво продемонстрували, наскільки ДТЕК та її власники готові співпрацювати з громадою, наскільки вони відповідальні перед громадою на її території і як вони ведуть свою господарську діяльність, наскільки вони чесні і прозорі.

Як повідомив один з активістів ініціативної групи «Об'єднання «вдячних» ДТЕК» Василь Абрамів на своїй сторінці в соціальній мережі фейсбук, на золовідвалі ситуація критична. Кілька вітряних днів - і навколишні села повністю в пилюці. Жодного намагання з боку ДТЕК ліквідовувати дану проблему.

«Як бачите, ситуація склалась таким чином, що при роботах, які почали з насипу️ 10 ярусу золовідвалу, не було враховану таку ситуацію. Тож, після висушування плеса карти, а це близько 20 га, воно почало пилючити. Першим запобіжником мала бути зрошувальна система, яка просто не працює, бо там немає води. І подати туди можуть її тільки за два дні.

А друге, що висушування такого плеса має завжди загрозу пилючення і в проекті робіт не були враховані заходи запобігання та ліквідації такої ситуації. Таким чином, про здоров`я людей точно ніхто не думав.
Будемо завтра слідкувати за ситуацією» - написав Василь Абрамів.

Активіст негайно викликав поліцію, приїхали навіть очільник Галицького району Микола Попович та його заступник Сергій Канюка. Пожежники терміново двома машинами здійснювали погашення золи.

У цій історії є ще один досить пікантний момент. Мабуть варто почати з того, що з ініціативи «Об'єднання «вдячних» ДТЕК» ще минулого року виділили кошти з екологічного бюджету району на проведення досліджень стану навколишнього середовища Галицького району: ґрунту, води, повітря. Ми вже не будемо впадати в деталі, чому дослідження не пройшли минулого року як планувалося, але згадаємо, чому вони не відбуваються цього року, хоча перешкод жодних нібито вже й нема.

Як виявилося, дослідження зі стану навколишнього середовища варто проводити в досить теплу та стійку погоду щоб отримати найбільш реальні результати, тому були затверджені та узгоджені з інститутом, який проводитиме дослідження. Усі юридичні моменти у договорі обговорені, а також відправлені Галицькою державною районною адміністрацією в Київ з печатками. Як повідомили з інституту, назад документи відіслані з Києва ще 10 червня. Та, на диво, вже 30 червня, а їх дивним чином досі немає. Відповідно дослідження розпочати неможливо. На запитання громадських активістів представники влади вони стискають плечима. Працівники інституту запевняють, що договори були відправлені.

Активісти вирішили самі виправити ситуацію. Тож, Василь Абрамів та Іван Зобків в понеділок відправляються власним коштом до Києва, щоб підписати договір з інститутом та нарешті ліквідувати усі перешкоди для проведення досліджень.

Маємо надію, що нових несподіванок не буде та до кінця місяця ми матимемо реальні результати досліджень.

 

Прочитано 1312 раз

Усі права на авторські матеріали належать сайту Галич давній сучасний.
Будь-яке використання матеріалів сайту можливе лише за умови посилання на сайт Галич давній сучасний, а при передруку в інтернеті –
з активним гіперпосиланням на galych.com.ua.
© 2020 Галич давній сучасний
joomla3x